lördag 29 mars 2008

Immigration office - rond 1

Under tisdagen är jag, Ted och Stefan iväg till immigrationsverket i lite olika ärenden och Katie är med oss för allmänt stöd och support, vilken kan vara på plats när man handskas med koreanska myndigheter. Ted är ute efter att fixa visum till sin fru så att de kan bo tillsammans, i samma land vilket säkert är trevligt som nygifta. Jag menar inte att det inte är trevligt när nygift går över till gift, men längtan att bo tillsammans kanske är än starkare när det är nytt. Stefan och jag är sugna på att skaffa oss arbetstillstånd.

Vi åker från kontoret i Teds bil och längs vägen kör vi förbi en byggarbetsplats där de smäller upp nya bostadshus. Det är ett helt kvarter som är under konstruktion, kanske ett tjugotal 30-våningshus på väg att bli till. Uppskattningsvis ryms hela Lund i nybyggnationen.

I och med att Teds ärende rör en kinesisk medborgare så får han såklart bege sig till en annan byggnad. De har ett immigrationsställe dit kineser får vända sig, och ett annat för alla andra nationaliteter. Ted är lite av en stamkund på verket så Katie följer med honom för support. Stefan och jag beger oss till vårt mål och ställer oss i kö. Vi tar en kölapp till "Applications" som vi tycker låter vettigt. De har fyra kassor öppna och vårt nummer närmar sig sakta men säkert. När det väl är vår tur efter någon halvtimme kollar vår kära immigrationskvinna på våra papper och säger: "I don't understand what you want" och ber oss ställa oss i en annan kö. Vi ska ställa oss i kön för diplomater, investerare och "sofa"s. Fråga mig inte vad det sista är för något. I den här kategorin finns det bara en kassa, och i och med att klockan är mellan tolv och ett så är den personen ute på lunch. Trist. Vi väntar tålmodigt ytterligare en halvtimme. Vi är precis på väg att ge upp och sticka tillbaka till kontoret där ett möte väntar oss, tyvärr väntar inte mötet på oss, så vi måste tillbaka i tid, när vår kassakvinna ropar till sig oss. Äntligen tänker vi, poletten har trillat ner. Det hon säger är dock: "I think you need another document" utan att specificera mer exakt vilket dokument hon tycker saknas. Vid det här laget är vi så pass mötesstressade, väntansless och blodsockerlåga på grund av missad lunch att vi ger upp matchen. Utan att ha åstadkommit något mer än nu veta hur immigrationsverkets byggnad ser ut åker vi tillbaka till kontoret. Ted har iaf lyxats med sitt uppdrag, i stort sett, så sammanlagt är inte resan helt bortkastad. Katie fick dock vässa armbågarna och hoppa före i kön för att de skulle hinna i tid.

Inga kommentarer: